Jagaan Lepas Bersalin

Home » Jagaan Lepas Bersalin

Bengkung & Czer

Bengkung dan Kay berpisah tiada. Haha macam drama melayu tak? Kan. Kay sebelum kahwin dulu pun memang dah pakai korset bagai. Ini sebab ikut mama dulu pakai bengkung asyik nampak awet muda selalu. Sampai pergi mana mana mesti orang ingat kakak dan adik. Kawan kawan sekolah pun puji benda sama. Nampak mama Kay sangat awet …

Bengkung & CzerRead More »

Apa itu Keloid CZER?

(Gambar Sumber Google) Keloid. Apakah? Keloid adalah keadaan di mana terjadi daging timbul (lebihan daging) di luka yang telah sembuh. Selalunya ia tak berasa sakit apabila dipegang atau ditekan perlahan. Memang tak sakit dan tak rasa apa, tapi tak cantik dilihat. Ia boleh jadi di tempat luka/kudis selepas cucuk BCG, mahupun luka terpotong di mana-mana …

Apa itu Keloid CZER?Read More »

Rengat? Apa tu?

Rengat? Apa tu? Soalan sama keluar dari kepala Cik Anor beberapa hari sebelum ni. Cik Anor sendiri walau dah ada 4 orang anak ni baru juga tau. Tak pernah mengalaminya. Dan takde siapa pun cerita. Ni pun sebab rajin pula membaca permasalahan ibu lepas bersalin dari group fb. Tu yang baru kenal perkataan ni. Dari …

Rengat? Apa tu?Read More »

Siksanya Bentan

Beberapa bulan yang lepas, Cik Anor menerima satu mesej Wasap mommy nak mencuba jus Postmamma untuk menambah susu badan. Itu tidak menjadi masalah. Yang menjadi kerisauannya ialah mommy mengadu rasa sakit dan bisa badan sejak melahirkan baby 4 bulan lepas. Jadi keadaan tersebut Cik Anor menjangkakan Bentan dan jawapan mommy tersebut “Ya bentan…”. ‘’…Tiba-tiba saya …

Siksanya BentanRead More »

7 Tips Mudah Ibu Kekal Langsing Selepas Bersalin

Kebanyakan ibu-ibu akan mengalami kenaikan berat badan yang mendadak semasa mengandung. Betul tak? Ini mungkin disebabkan cara kita makan dan kurang bersenam atau mungkin tak bersenam langsung (macam saya lah tu) sepanjang kehamilan. Saya nak share 7 tips mudah untuk ibu-ibu kekal langsing selepas bersalin seperti yang saya amalkan. 1. Menyusukan anak sekerap yang mungkin. …

7 Tips Mudah Ibu Kekal Langsing Selepas BersalinRead More »

Scroll to Top